Kurs Sommelierski to program edukacyjny, który przygotowuje uczestników do pracy jako sommelier – specjalisty od win. Podczas kursu uczestnicy zdobywają wiedzę z zakresu różnych rodzajów win, technik degustacji, parowania wina z potrawami oraz obsługi klienta w restauracji.
Program kursu obejmuje m.in. poznanie różnic między winem czerwonym, białym i różowym, regionów winiarskich, technik zbierania winogron i produkcji wina, zasad przechowywania i serwowania wina, a także umiejętność oceniania walorów smakowych i zapachowych win.
Podczas kursu sommelierskiego uczestnicy mają również możliwość degustacji wielu rodzajów win, co pomaga im rozwijać swoje zmysły smaku i węchu oraz poznać różnice między poszczególnymi gatunkami wina.
Po ukończeniu kursu sommelierskiego, absolwenci otrzymują certyfikat potwierdzający zdobytą wiedzę i umiejętności, co może pomóc im w znalezieniu pracy jako sommelier w restauracji, hotelu lub winiarni.