Jason Mraz – znany jako muzyk, autor pozytywnych piosenek takich jak ,,I’m yours’’ - nuconych pod prysznicem przez ludzi na całym świecie. To jednak tylko wycinek z jego dobrego nastawienia do ludzi i świata. Mało kto wie, że piosenkarz jest zapalonym weganinem - skupia się na zdrowej diecie i jada w większości surową żywność wegańską. Dodatkowo, jest właścicielem pięciu i pół akrów farmy awokado w Bonsall w Kalifornii. Jest też inwestorem w wegańskiej kawiarni ,,Gratitude’’ (dosł. Wdzięczność), oraz wegańskiej restauracji w Los Angeles. Co takiego jest w ,,quchni wege’’, że znani weganie gotowi są zainwestować tyle serca, czasu i pieniędzy w strefę wege? Weganie przede wszystkim stawiając na własne zdrowie. Kuchnia wegańska to kuchnia roślinna. Poza wyłączeniem z diety mięsa i ryb nie je się produktów odzwierzęcych takich jak mleko, jajka, masło, miód itd. Więc co jedzą weganie? Ich dieta oparta jest o warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż i orzechy/pestki. Jako że ich nadrzędnym celem jest zdrowie nie chodzi tylko o unikanie konkretnych produktów. Weganie dbają o dobre zbilansowanie diety i dostarczanie odpowiednich składników odżywczych. Myśląc o tym, jak przejść na weganizm warto zacząć od poznania zasad zdrowego żywienia. Weganin musi być bardzo świadomy tego, co je – by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Ilość żywości roślinnej i zamienników produktów zwierzęcych daje spore pole do popisu. Wegańskie restauracje kuszą aromatami i smakiem nawet osoby jedzące mięso, które po wizycie w wege bistro, szybko przekonują się, że po zjedzeniu dwudaniowego wegańskiego lunchu jest się najedzonym, ale nie ociężałym. Warto przeżyć to uczucie sytości i lekkości, charakterystycznej dla stylu wege. Obiad w knajpie wege to doświadczenie fizjologiczne, które każdy powinien przeżyć. Zdrowa żywność staje się sposobem na życie, rośnie liczba osób wyznających taką filozofię, powstają wegańskie restauracje a nawet wegańskie wakacje! Randka z osobą niejedzącą produktów odzwierzęcych przestaje być wyzwaniem, wegańską kolację można zjeść coraz częściej w zwykłych knajpach oferujących wegańskie pyszności. Opcji jest naprawdę dużo - quchnia wege czy strefa wege jest skarbnicą różnych przepisów i każdy może znaleźć swoje smaki. Innym aspektem weganizmu jest ekologia. Wielu ludzi decyduje się na taką dietę, ponieważ sprzeciwiają się produkowaniu zwierząt w celach konsumpcyjnych – czy przeznaczonych na mięso, czy trzymanych w trudnych warunkach dla jajek czy mleka. Wegańska filozofia rzutuje na wiele sfer życia. Tak więc weganie konsekwentnie nie noszą futer, nie używają kosmetyków ze składnikami odzwierzęcymi ani testowanymi na zwierzętach oraz sprzeciwiają się jakiemukolwiek wykorzystywaniu zwierząt przez człowieka. Znani weganie, np. Bryan Adams często wskazują ten jako kluczowy argument. Dieta wegańska może być stosowana przez każdego, o ile jest dobrze zbilansowana. Jasne jest, że weganizm a zdrowie nie są ze sobą w sprzeczności. Ważne jest, by zmiana ta była świadoma, więc zostań wege, ale zapnij pasy, przygotuj się do tego i poznaj, czym jest zdrowa dieta, a czeka Cię ciekawa podróż po świecie kulinarnym i nie tylko.