Uczestnicy szkolenia nauczą się jak zaparzyć poprawnie kawę, która będzie dobrze smakowała zarówno w kawiarni, restauracji, hotelu jak też zaciszu domowym. Być może udział w kursie brewing dla kogoś okaże się fascynującą przygodą i nową pasją na kolejne lata.
Część praktyczne kursu: Degustacja Cold Brew ( wprowadzenie tego rodzaju kawy jako ciekawostki / bonusu). Przygotowanie cuppingu 3 rodzajów kaw. Wspólne przeanalizowanie naparów, odnalezienie i określenie walorów aromatycznych i smakowych. Zaprezentowanie technik przenia kawy w metodach alternatywnych w wykonaniu szkoleniowca : CHEMEX, DRIPA V60, FRENCH PRESS, AEROPRESS. Degustacja i analiza sensoryczna wszystkich zaparzonych naparów. Przeanalizowanie wszystkich naparów : odnalezienie i określenie / nazwanie walorów aromatycznych i smakowych. Przeprowadzenie dwóch zaparzeń tej samej kawy w celu wychwycenia niuansów i różnic w kawie niedoparzonej i przeparzonej. Samodzielne parzenie kaw przez uczestników każdą metodą i cuppowanie wszystkich próbek. Szukanie pożądanych i niepożądanych aromatów oraz smaków w filiżance kawy.
Podczas zajęć pracować będziemy na 6 różnych kawach z segmentu Specialty Coffee.